Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

Na co si dát pozor při olejování

Několik postřehů z praxe.

Na co si dát pozor při olejování

Práce s oleji není složitá. Pokud se dodržují pokyny pro aplikaci olejů, nestává se, že by nastal nějaký problém. Navíc se olejovaný povrch nechá velmi snadno opravovat. Přesto chceme upozornit na několik věcí, na které jsme narazili, když jsme oleje začali používat na naše výrobky.

Nanášení velkého množství oleje

V začátcích jsme dělali tu chybu, že jsme nanášeli na plochu příliš velké množství oleje. Část oleje se vsákla a část zůstávala stále na povrchu. I po dlouhé době tato vrchní vrstva neuschne a je stále lepkavá. Pokud včas olej nesetřeme a i další den povrch lepí, musí se plocha obrousit a začít znovu od začátku. Správný postup je ten, že se na plochu nanese menší množství oleje, ideálně tolik, co se stačí vsáknout a po padování a zaschnutí můžeme postup s nanášením oleje zopakovat.   

(Ne) používání padu

Vždy platí, že plochu musíme po cca 30-ti minutách od nanesení oleje přepadovat (rozleštit padem). Pad olej rozleští, ale sám olej nenasákává. Po padování se musí plocha jevit jako suchá. Pokud je na ploše ještě hodně oleje, přetřeme plochu textilií, do které se přebytečný olej vsákne. Z tohoto vyplývá, že je chybou nepoužívat pad, protože si textilií nanesený olej zase sbíráme, je ale také chybou nesetřít plochu textilií, pokud je na ploše stále mnoho oleje.   

Likvidace textilií nasáklých olejem

Textilie nasáklá olejem představuje velké riziko, proto ji nikdy neodhazujeme do odpadkového koše. Mohla by se zhřát a vznítit. Pokud použitá textilie uschne, toto nebezpečí již nehrozí. Doporučujeme použitou textilii namočit do vody a nechat ji uschnout na nehořlavém podkladu. Teprve potom ji můžeme bez nebezpečí vznícení zlikvidovat.