Zdravé spaní Nábytek Oleje a laky Další

Typy matrací

Přehled jednotlivých skupin matrací.

Typy matrací
Polyuretanové (PUR) matrace 

Dnes nejprodávanější skupinou jsou polyuretanové matrace. V nabídce je široké spektrum matrací od jednoduchých po luxusní. Pokud hledáme kvalitní polyuretanové matrace, doporučujeme se vždy podívat, z jakých pěn (standardních, studených, viskoelastických) se matrace skládá a jaké mají pěny označení čtyřčíslím (více o této problematice v dalších článcích Blogu). Při výběru doporučujeme používat Průvodce výběrem, kde se nabídka prezentuje v jednotlivých krocích pomocí komentářů a fotografií. Při zaškrtávání jednotlivých možností si zužujeme širokou nabídku, takže výsledek by měl odpovídat naší představě o vhodné matraci. 

Latexové a kokos-latexové matrace

Tuto skupinu tvoří velmi kvalitní celolatexové matrace, které jsou vhodné i na elektricky polohovatelné lamelové rošty a kokos-latexové matrace, které mají v řezu vyztuženou střední část kokosovými deskami případně tvrdou PUR pěnou. Tyto matrace nejlépe fungují v kombinaci s lamelovými rošty, protože jsou elastičtější než polyuretanové matrace a v porovnání s nimi se více zátěže přenáší dolů do roštů. Pokud pod matracemi leží kvalitní lamelové rošty, které umožní lamelám vytvarovat se do oblouků podle křivek těla, poznáme to na příjemném a pohodlném spánku.

Pružinové matrace 

Další skupinou matrací jsou pružinové matrace, dnes trochu podceňované. Při současných technologiích výroby renomovaných výrobců pružinových jader (včetně elektrické stabilizace pružin) jsou pružinová jádra velmi kvalitní a s dlouhou životností. To se zdá trochu v kontrastu se zkušeností zákazníků s velmi lacinými pružinovými matracemi. Kvalitní pružinová matrace musí mít také kvalitní vrchní pěnové vrstvy, aby byla životnost celé matrace velmi dlouhá (a to se v mnoha případech neděje).

V nabídce jsou matrace s pružinovými jádry Bonnell, taštičkovými jádry se soudkovitými pružinami a trochu exotická minitaštičková a mikrotaštičková jádra.

Kombinované matrace 

Právě v předchozím textu posledně zmiňovaná nízká minitaštičková a mikrotaštičková jádra tvoří součást kombinovaných matrací. Do kombinovaných matrací řadíme matrace z prvních třech skupin, ale ty, které nejsou typickými reprezentanty, ale jsou někde na pomezí. Typické vlastnosti obou skupin se kombinují do matrací s překvapivě dobrými vlastnostmi. Například u kombinovaných matrací s nízkými pružinovými jádry je houpavý efekt pružinových matrací potlačen, matrace více připomínají polyuretanové, ale s lepšími tvarovými vlastnostmi. Do skupiny kombinovaných matrací řadíme i ty, které jsou složeny z PUR pěn a latexu.